Si hagués preguntat als meus clients que és el que necessitaven, m’haguessin dit que un cavall més ràpid”Henry Ford

 

 

Aquesta frase pot ser inspiradora per al moment que estem vivint. El COVID ha suposat un trasbals per molts empresaris, a molts nivells, de fet alguns no saben o no poden fer-hi front.

Per altra banda, per molts altres ha suposat tot un repte que ha mostrat la cara més audaç i més creativa dels empresaris.

Com molt bé diu la frase, si Henry Ford hagués preguntat als seus clients probablement no hauria creat el producte que va revolucionar la indústria de l’automoció i el sector industrial.

En aquesta entrada pretenem donar idees que han canviat el concepte tradicional de certs sectors del mercat i en definitiva volem motivar o donar esperança a aquells empresaris que creuen que amb el món digital ho tenen tot perdut.

Sí, us haureu de reinventar,  sigui a la vostra botiga o empresa física o la virtual, o bé ambdues alhora. Sigui quina sigui la via, segur que alguns ja heu canviat alguna petita cosa del vostre dia a dia, perquè aquesta situació no ha deixat a ningú indiferent. Que la por no us faci prendre males decisions.

Volem donar un petit punt de motivació sobretot al petit comerç i al petit empresari amb exemples reals, perquè la pandèmia ha incrementat la seva por i la incertesa pel futur que els espera, però també s’estan obrint noves oportunitats.

El fet de no tenir pàgina web on poder vendre els vostres productes no us ha de fer enrere i heu de seguir lluitant per conservar el vostre client. Algunes queixes de comerciants són: és que la gent ho compra tot a Amazon.

No negarem que Amazon s’ha convertit en una competència enorme, però també és cert que:

 

 Vosaltres teniu una cosa que Amazon no té

 

Quantes persones han comprat allí i quan han rebut el producte aquest no ha complit amb les expectatives esperades?

A les vostres botigues i el vostre entorn físic podeu desplegar tantes estratègies com pugueu per captar i conservar el vostre client. Aquest té 5 sentits, que utilitza per a les seves compres: vista, oïda, olfacte, gusti i tacte, i quan compren per internet només se’n fa servir un, que és la vista, per tant, desplegueu les estratègies per conquerir tots els sentits que facin que el client ens prefereixi.

Us proposo un exemple d’una peixateria de Galícia, com que la gent no pot desplaçar-se, cada dia envien i publiquen a les xarxes el peix del dia, fan una reproducció perquè el client pugui veure de primera mà i escoltar del peixater les recomanacions del dia. Un vídeo gens professional, al contrari, un vídeo casolà però molt proper, us el deixo aquí.

Un altre exemple és l’empresa Màgic Balaguer, venen productes per decoració de festes. Un sector que en aquests moments podria tenir un gran declivi, perquè les restriccions fan que la gent no pugui fer les tradicionals celebracions. No té pàgina web, però qui li havia de dir que en plena pandèmia vendria tants esmorzars sorpresa com ha venut, portaria tantes caixes de regal o faria tantes decoracions. Quan tothom estava a casa sense poder sortir, no va deixar perdre l’oportunitat i va preparar  caixes sorpresa per fer arribar a les persones que tenien alguna cosa per celebrar en aquells dies tan complicats on la mobilitat estava prohibida o simplement per alegrar el dia en aquells moments tan durs. Gràcies a una pàgina d’instagram molt atractiva i a la interacció dels clients, ràpid es va anar estenent la idea per la zona. Ara qualsevol excusa és bona per recórrer a aquesta meravella de botiga.  Tan aviat es pot demanar un esmorzar o berenar com deixar el regal allí i ells complementar-ho amb la decoració que s’hagi triat. A més, l’amabilitat, la flexibilitat i el detall amb la qual es prepara cada caixa fan que cada dia tinguin més clients.

 

Direcció Estratègica i Plans Empresa Lleida

Una proposta també molt interessant és just un client d’aquí de Lleida, el qual té un taller mecànic. Fins aquí tot és com la resta certament: preus competitius, rapidesa, bons productes, etc. Però quin és el seu fort? Les persones que hi treballen i els serveis que tenen marquen grans diferències, per exemple la recollida del vehicle a domicili o el punt on s’acordi.

De vegades portar el cotxe al taller ens suposa una logística familiar que a molts ens encantaria estalviar-nos. Us imagineu que li digueu al taller: Em pots recollir el cotxe a la feina i quan surti el recullo? Crec que la majoria firmaríem ja mateix per aquesta facilitat. Doncs bé, a Tallers Baiget és possible. Una empresa que malgrat tenir un producte i un servei com molts dels seus competidors, ha sabut diferenciar-se de la resta amb petits detalls com aquest, entre d’altres que tenen.

Una altra idea per un altre sector, el bancari, però que pot traslladar-se a qualsevol altre. Recentment hem vist com un dels grans bancs del país ha canviat les seves oficines per espais que conviden a estar una estona de relaxament, doncs bé una coneguda entitat bancaria ha obert el seu 11 work cafè a Nova York, podeu veure’l aquí.

I seguint en aquest punt, un dels  sectors més afectats per la Covid, seria l’hostaleria.

M’agradaria aturar-me per reflexionar.

Podria ser que els restaurants tinguessin activitats paral·leles i que res tinguin a veure? O que tinguin un complement o una diferenciació per captar un nínxol de mercat?

Per exemple, trobo a faltar aquí a Lleida una cafeteria o un restaurant que tinguin zona infantil, no em refereixo als establiments que fan celebracions, com bodes o comunions sinó simplement una cafeteria que tingui quelcom pels més petits. Mireu aquestes fotografies i sabreu a què em refereixo.

 

Captar Clients Lleida

 

Però també potser, que siguin dues activitats que no tinguin cap relació. Us poso els links perquè pugueu veure diferents exemples: podem trobar una cafeteria i alhora una botiga de moda, que us sembla així?

O bé,  un altre concepte seguint amb les cafeteries, us deixo una altra idea de cafeteria. I per últim, un bar-cafeteria botiga de bicicletes: Hors Categorie.

En definitiva reinventar-se, reorientar-se i redefinir-se per seguir al mercat i seguir sent atractiu pel nostre públic. Busqueu sinergies, col·laboreu i coopereu. Hi ha sensacions que internet no les podrà suplir mai, perquè hi ha una barrera que no es pot obviar. Es podrà millorar i intentar trencar aquestes barreres digitals, però els empresaris que segueixin de forma física podran fer un gir a les seves activitats amb una mica de creativitat.

Es tracta d’oferir al client quelcom diferent, com va fer Henry Ford, no perquè ens ho hagin demanat sinó per millorar la seva experiència com a client i fidelitzar-los.

El futur no està perdut perquè hagi incrementat el comerç online i ens sembli que tot s’haurà de fer per internet, al contrari, tenim una oportunitat per descobrir noves oportunitats de negoci i reforçar les fortaleses que segur que el vostre negoci té. Perquè aquesta Covid ens ha fet evident que ens agrada el tracte personal, estar amb les persones i experimentar les coses amb els cinc sentits.

Per qualsevol consulta podeu contactar amb els nostres experts. Podeu fer-nos arribar les vostres inquietuds i els vostres dubtes. Us ajudarem a despertar la vostra creativitat i buscarem les oportunitats del vostre negoci.

 

Thaïs Amor

thais@roigiroig.com