El poder de la personalització
Després de la crisi del 2007 va sorgir la moda del “vintage” que no va ser una altra cosa que reciclar i prolongar l’ús d’articles que no es podien renovar. De sobte les influencers van treure de l’armari de la padrina algun accessori vell que per acabar de crear els seus looks, per fer-ho més chic i per no dir que era vell va sorgir el mot “vintage”. Moltes etiquetaven les seves publicacions amb aquesta paraula i va néixer l’era vintage, una fórmula per donar-li glamour, era el toc distintiu.
Passada aquesta etapa i amb ajuda de la generació millenial i les xarxes socials, la nova moda és la personalització. Es tracta del fet que tot el teu entorn sigui un reflex de la teva personalitat. De fet, una prestigiosa agència d’anàlisi ha emès un informe on afirma que les empreses que han permès al client participar en les fases de creació del producte han incrementat les seves vendes, per tant, el nou luxe és personalitzar quelcom que el client sap que serà únic i exclusiu. El nou luxe és tenir una cosa inèdita.
Saber que tens un producte o servei pràcticament únic al món fa que molts clients estiguin disposats a pagar una mica més.
Per això volem posar-vos com a exemples empresaris propers que tenen productes que compleixen aquesta característica sense que siguin les grans firmes de luxe conegudes per tothom, la majoria inaccessibles.
L’avantatge Competitiu: l’inici de la diferenciació
Michel E. Porter va ser un economista nord-americà i un expert en màrqueting, el qual insistia en el fet que els empresaris han de tenir present un objectiu bàsic que és tenir un avantatge competitiu. L’avantatge competitiu pot originar-se entre una de les moltes característiques que tenen les empreses i la qüestió és saber-ho explotar.
L’avantatge competitiu com hem dit abans pot originar-se per diferents vies:
- Estratègia de lideratge en costos
- Estratègia de diferenciació
- Estratègia d’enfocament.
Avui explicarem o exemplificarem l’estratègia de diferenciació i posarem exemples reals de com explotar allò que us fa únics respecte a la vostra competència i on heu d’invertir recursos i energia per fer-ho visible.
Aquesta estratègia es basa en dotar al producte o servei que oferim d’una o diverses qualitats que el fan singular respecte la competència i que els consumidors valoren molt positivament, per la qual cosa estarien disposats a pagar un preu superior respecte un altre de similars característiques.
La diferenciació pot esdevenir per qualsevol raó inherent al producte o servei, pot ser degut al disseny del producte, per la seva funcionalitat, per l’atenció al client, o les promocions que ens puguin oferir. Totes aquestes característiques fan que comprem un producte i no un altre. Fan que davant de dos productes totalment iguals o molt semblants acabem triant una empresa i declinem l’oferta de l’altra.
De cara als empresaris, vosaltres mateixos també sou consumidors i per tant, heu de preguntar-vos com a clients que sou quines són les motivacions que us porten a comprar un producte, on i per què.
Resumida la part teòrica, exemplificarem la part pràctica. L’article publicat al nostre blog: Tu tens una cosa que Amazon no té, va tenir una acceptació molt gran entre els nostres lectors, una característica que va ser comuna entre totes les opinons va ser que els exemples van servir d’inspiració a molts de vosaltres, per tant des d’aquí us volem agrair que ens hàgiu permès posar-vos com a exemple i als lectors, gràcies per les vostres visions.
Volem remarcar també, que els empresaris d’aquesta o altres entrades, no són exclusivament clients del despatx sinó que són fruit de la meva experiència personal i que em serveixen per redactar els articles del blog. Des d’aquí us vull donar les gràcies a tots vosaltres, per la vostra participació.
Per això volem posar-vos com a exemples empresaris reals, molt propers i que per sobre de tot cuiden molt l’atenció al client. Han començat de zero i a poc a poc han anat trobant el seu punt distintiu, que han complementat amb una identitat pròpia que ara per ara els hi dóna molts bons resultats.
Treballen amb ganes, amb passió i amb molt d’amor pel què fan.
En primer lloc us parlarem d’una empresària d’un poblet prop de Lleida, el seu producte és un exemple claríssim de diferenciació i exclusivitat.
Els exemples de la personalització i la exclusivitat
Es tracta d’una jove emprenedora que crea joies a partir d’elements que extreu de la natura. Les seves creacions són una obra d’art i el procés de creació no només és absolutament artesanal sinó que com hem dit està 100% personalitzat.
Els seus patrons són elements que troba de l’entorn natural com fulles, llavors, etc., per la qual cosa, intentar crear-ne dos d’iguals és pràcticament impossible.
Els materials utilitzats són també triats amb molt tacte i procura sempre que siguin respectuosos amb l’entorn. L’artista permet al client també que participi en el procés creatiu, per la qual cosa, l’objectiu acaba sent una joia única, fa dissenys exclusius escollits pel mateix client. Podeu veure les seves creacions i el contacte a la web: https://arteriabotanica.com
El segon exemple és també una empresa de les terres catalanes, Girafus, la qual es dedica a personalitzar llibres. Personalment vaig adquirir el llibre 9 cavallers en 1 ( Especial Sant Jordi)
Va ser un llibre que vaig comprar l’any passat per Sant Jordi, el qual es pot redactar al gust de cadascú perquè el text es pot modificar íntegrament (altres empreses similars només canvien el nom o algun aspecte en concret, però no tot el text). Com podeu veure no només són editables les fotografies que hi ha dins sinó que el text també ho és. Gràcies a un gran equip que treballa darrere vaig poder fer un detall molt exclusiu i personal. Poder regalar un llibre on els protagonistes som nosaltres mateixos i poder editar un text és un somni fet realitat pels que som lectors i amants d’aquests detalls.
El tercer exemple és Cecília Verge Modista, com el seu nom diu és una empresa dedicada a la confecció i arranjaments de roba, però a més a més és també una acadèmia de disseny de moda i patronatge. Us deixem el link de la seva web www.ceciliaverge.com
Qui no ha desitjat mai tenir un vestit creat en exclusiva per un mateix, o tenir un disseny inspirat en algun que hem vist en premsa o xarxes socials?. Antigament les nostres padrines eren molt fans de la confecció de vestits a mida, de fet, podíem veure establiments dedicats a això. El consumidor ho concebia com un símbol d’exclusivitat i cert estatus social. Amb la globalització i el creixement de les grans superfícies aquesta moda va anar en declivi fins a ser actualment una activitat residual.
Afortunadament hi ha empreses que no han volgut perdre aquesta activitat i li han donat un gir actual i més accessible. La Cecília transforma qualsevol idea o inspiració en una realitat, creant dissenys personals i únics a preus molt raonables. El seu procés també és 100% artesanal i procura abastir-se de materials d’empreses de proximitat.
Per últim i seguint amb el sector de la moda us presentem l’empresa Lleidatana BlackPier, personalment vam adquirir unes camises, les quals van ser fetes a mida segons les nostres peticions. Tenen un gran ventall de peces de vestir. Es pot escollir el teixit, l’estampat, el color, la composició i acabats del teixit, i fins i tot es pot afegir a la personalització el brodat d’algun detall. En definitiva una peça exclusiva. És o no és un autèntic luxe que tenim al nostre abast?
Com heu pogut veure amb els exemples que us he proposat no és car tenir alguna cosa personalitzada, que ho fa més nostre i amb el que ens hi sentim identificats. Venim d’una era d’homogeneïtat, de tenir-ho tot igual. Teniu davant vostre un públic cada cop més exigent, on té al seu abast moltes eines per buscar la manera de satisfer les seves necessitats.
Teniu allò que us fa diferent? Sabeu identificar-ho? Sabeu com explotar-ho?
Nosaltres us ajudem. No cal que sigueu Louis Vuitton per tenir una peça exclusiva i desitjada pels consumidors.
Ja teniu allò que us fa diferents, n’estic segura, només ho heu d’identificar, planificar i ensenyar al públic.
Thaïs Amor
Deixeu un comentari