R+D+I

Recerca, desenvolupament i innovació

En primer lloc, quan parlem de R+D+I ens referim a una sigla que correspon al terme català recerca, desenvolupament i innovació, i que fa referència al conjunt d’activitats intel·lectuals i materials adreçades a la creació de coneixement, a l’ús d’aquest coneixement per a dissenyar noves aplicacions hi ha la implementació de nous productes o serveis en el mercat o en els sistemes de producció. I són aspectes essencials per al desenvolupament de qualsevol sector, sigui el sector agrícola, tecnològic, de la salud, etc.

A través de la R+D+I, s’impulsen noves solucions i tecnologies per afrontar els reptes que afecten aquests sectors clau de l’economia espanyola. A continuació, explorarem algunes de les principals eines que són: vigilància estratègica/intel·ligència competitiva, previsió i prospectiva tecnològica, anàlisi interna/externa, creativitat, gestió del coneixement, cooperació tecnològica; aquests i molts més.

 

Vigilància Estratègica

La Vigilància Estratègica, també entesa com a Intel·ligència Competitiva, és una eina d’innovació a l’abast de qualsevol tipus d’organització que permet captar informació de l’exterior, analitzar-la i convertir-la en coneixement per prendre decisions amb menys risc i poder anticipar-se als canvis.

 

Previsió i Prospectiva Tecnològica

La prospectiva tecnològica pretén observar a llarg termini el futur de la ciència, la tecnologia, l’economia i la societat amb el propòsit d’identificar les tecnologies emergents.

 

Anàlisi interna-externa

Mitjançant l’anàlisi interna/externa es compara la situació actual de l’empresa amb la realitat exterior i s’analitza la transmissió d’informació dins de organització.

 

Creativitat

Tota innovació és fruit d’una idea. La creativitat és una eina clau tant per generar idees innovadores com per resoldre problemes que puguin sorgir en el dia a dia de l’empresa.

En aquest sentit, hi ha nombroses tècniques per al foment de la creativitat i la gestió de les idees que puguin sorgir com a resultat del procés creatiu:

  • Brainstorming o pluja d’idees: aquest procés és més satisfactori si es realitza en equip (10-15 persones; es pot fer en grups més grans, però es perd participació. I es recomana una durada de 60-90 minuts. Després s’avaluen les idees.
  • Brainwritting: és el procés de pluja d’idees però escrites en un paper de forma individual i posterior mostrades a l’equip per arribar a la generació d’una sola idea conjunta.
  • Scamper: Substituir, Combinar, Adaptar, Modificar, Propòsit, Elimina i Reorganitzar/Revertir.
  • Entre altres

 

Gestió del coneixement

La principal funció de la gestió del coneixement és que una organització no hagi de passar dues vegades per un mateix procés per resoldre un determinat problema, sinó que disposis d’informació guardada de projectes anteriors per capitalitzar les lliçons apreses (èxits i fracassos).

 

Cooperació Tecnològica

La cooperació tecnològica es pot definir com un acord entre dues entitats independents o més mitjançant el qual decideixen unir o compartir part de les seves capacitats i/o recursos per a l’execució d’activitats d’R+D+i.

 

Ecodisseny: Disseny de Productes-Serveis Sostenibles

Parlar del desenvolupament de nous productes implica parlar de disseny. Independentment de l’enfocament que s’utilitza.

 

I així acabem aquest article, esperem haver-hi set d’ajuda. Per a més informació truqueu-nos, escriviu-nos un email o un Whatsapp; T’escoltem!

 

C/Lluís Companys 1, 8-1

25003, Lleida

973 27 06 70 / 625 30 30 44

www.roigiroig.com