A la vista dels pressupostos generals de l’estat per a l’any 2016 i amb la reforma de la llei general tributària, autònoms, pimes i Societats Civils Particulars seran un any més, les perjudicades, pels següents motius:

Els autònoms veuran incrementada la base mínima de cotització, és a dir pagaran més al RETA (Règim Especial Treballadors Autònoms), i si a més tenen inclosa a la base de cotització la contingència de la desocupació, un extra que en la pràctica no serveix de molt, doncs més d’un 80% de les sol·licituds han estat denegades, la quota serà més elevada. Només amb aquest concepte, el govern té previst recaptar 145 milions d’euros, tenint en realitat un cost real per indemnitzacions d’un 6%.

D’altra banda en referència a les SCP (Societats Civils Particulars), la reforma de la llei general tributària les homologa a la tributació a les SL (societats limitades), deixant en l’aire nombrosos dubtes de gestió tributària. Les SCP hauran de decidir en breu, si continuar com a tals amb la nova normativa, transformar-se en SL o tornen a l’origen com a persones físiques. Per tant, a falta de dos mesos per acabar l’any, hi ha decisions molt rellevants que s’hauran d’estudiar.

L’any que es presenta realment igual de complicat o fins i tot més per a les pimes, ja que la tendència de la normativa del govern tendeix a tenir només un objectiu: recaptar més i més ràpid.

Mentrestant la microeconomia no acaba de recobrar el pols i no s’aprecia una recuperació en les petites empreses.

 

JOAN CARLES ROIG CUBINO

Economista a Roig i Roig

@ROIGIROIG