IRPH: preguntes freqüents

Resolem els dubtes més habituals entorn l’IRPH

 

Com puc saber si tinc IRPH a la meva hipoteca?

La clàusula d’IRPH està a l’escriptura de préstec hipotecari.

Et donem algunes claus per a què comprovis si tens IRPH a la teva hipoteca:

Número 1

Busca a l’escriptura la clàusula de TIPUS D’INTERÈS VARIABLE. Et deixem un exemple de clàusula que estableix l’IRPH com a índex de referència:

Clàusula IRPH

Número 2

Un altre indici és que l’import del rebut mensual del préstec hipotecari no hagi baixat en els últims anys.

 

Si tens dubtes, pots enviar-nos una còpia de l’escriptura de préstec hipotecari: l’analitzem de forma gratuïta.

Si no conserves una còpia de l’escriptura, la pots demanar al teu banc o a la notaria en què es va signar el préstec hipotecari.

 

L’IPRH s’assembla a la clàusula terra?

L’IPRH i la clàusula terra no són el mateix, però les seves conseqüències econòmiques són similars. L’IRPH és un tipus de referència, mentre que la clàusula terra és una estipulació contractual que limita les davallades que experimenti el tipus d’interès pactat al contracte (que pot ser IRPH, EURIBOR, etc).

D’aquesta manera, una escriptura pot establir l’IRPH com a tipus de referència, i a més a més, incorporar una clàusula terra.

 

És pot eliminar l’IPRH?

Sí, els jutjats estan declarant la nul·litat de la clàusula d’IRPH. Aquesta nul·litat comporta l’aplicació d’un tipus de referència substitutiu, normalment, l’EURIBOR.

 

Què es pot reclamar?

La nul·litat de la clàusula d’IRPH i la devolució dels interessos pagats de més al banc a causa de l’IRPH.

 

Què faig si el banc m’ofereix un acord?

Hem detectat que les entitats bancàries, tal i com va passar amb les clàusules terra, estan oferint acords als clients: us recomanem que no accepteu cap acord ni signeu cap document amb l’entitat bancària que suposi la renuncia a emprendre accions judicials.

 

Analitzem de forma gratuïta el préstec hipotecari per a verificar si és transparent i si l’índex de referència pactat és abusiu.

 

Mariona Roig Rosselló

Advocada