Com s’han de preparar els empresaris davant de la posada en vigor de la Llei Crea i Creix i la Llei Antifrau.
Gairebé és diàriament que estem rebent formacions, webinars, conferències i xerrades sobre la imminent posada en marxa de la Llei Crea i Creix juntament amb la Llei Antifrau. Entre totes dues ens tindran entretinguts, adaptant-nos a tota aquesta normativa nova.
Tenim bones notícies per als empresaris que ja estan utilitzant un programari amb recorregut, perquè el traspàs cap a les noves normatives no suposarà cap problema. Sí que ho notaran tots aquells empresaris i empresàries que encara avui fan les factures en Word, Excel, PowerPoint o programes pirates.
Cal actualitzar-se i no esperar. Qui espera desespera!
La Llei Crea i Creix i la Llei Antifrau, porten una sèrie d’obligacions per als empresaris, que en principi han d’entrar en vigor el 01/01/2026 per als contribuents de l’impost de societats i el 01/07/2026 per a la resta. L’objectiu és impulsar el creixement de les empreses, millorar l’accés a finançament i reforçar la lluita contra el frau fiscal. Per evitar sancions i problemes d’última hora, és fonamental preparar-se amb antelació i disposar d’un equip especialitzat que garanteixi el compliment normatiu.
Tot seguit, presentem una sèrie de recomanacions pràctiques perquè les empreses facin una adaptació sense presses i amb antelació.
-
Conèixer les noves obligacions
El primer pas és tenir coneixement sobre com aquestes lleis poden afectar l’activitat de l’empresa. De manera molt resumida:
- Llei Crea i Creix:
- Obligatorietat de la factura electrònica per a totes les empreses i autònoms, això obliga a tenir un programa homologat i certificat per l’agència tributària que garanteixi l’emissió de factures electròniques de manera correcta, sense que es puguin modificar.
- Reducció de les barreres per crear empreses.
- Mesures per agilitzar l’accés a finançament alternatiu.
- Llei Antifrau:
- Limitacions als pagaments en efectiu (màxim 1.000 euros en transaccions empresarials).
- Control més estricte sobre els programaris de gestió comptable per evitar la manipulació de dades, com hem comentat a la llei crea i creix, comptar amb un programa homologat serà indispensable.
- Enduriment de les sancions per frau fiscal i més control de l’Agència Tributària.
-
Digitalitzar la facturació com més aviat millor
Una de les mesures més importants de la Llei Crea i Creix és la implantació obligatòria de la factura electrònica a totes les transaccions entre empreses i autònoms. Això implica:
✔️ Triar un programari de facturació que compleixi els requisits legals.
✔️ Assegurar la integració amb els sistemes comptables i administratius.
✔️ Formar l’equip perquè gestioni correctament la nova metodologia de facturació.
Avançar-se a la implantació evitarà retards i problemes operatius, planificar amb antelació ofereix més comoditat davant de novetats i canvis importants a nivell legislatiu.
-
Verificar la legalitat del programari comptable
La Llei Antifrau prohibeix l’ús de programes informàtics que permetin modificar o esborrar registres comptables sense deixar rastre, això significa que no es podran fer factures en format tradicional com un Word, un Excel o un programa que no tingui una llicència en vigor o té d’una garantia de certificació. Per complir amb aquesta normativa:
✔️ Revisa que el teu programari de comptabilitat estigui homologat i compleixi els estàndards exigits per l’Agència Tributària. Podeu preguntar al vostre proveïdor de programari.
✔️ Assegureu-vos que genera un rastre d’auditoria clar i verificable.
✔️ Consulta amb el teu proveïdor tecnològic si el teu sistema actual compleix els requisits o necessita una actualització.
Evita sancions assegurant-te que el teu programari compleix amb la llei abans que entrin en vigor les inspeccions, com sabeu hisenda no té cap altra manera de sancionar per assegurar el compliment de la llei. Aquesta normativa no només prové del govern espanyol sinó de l’europeu, amb la qual cosa les sancions estan previstes per ser molt agressives davant l’incompliment d’aquestes obligacions.
-
Controlar els pagaments en efectiu i mitjans de pagament alternatius
La Llei Antifrau limita els pagaments en efectiu a 1.000 euros en transaccions entre empreses o autònoms. Per adaptar-se a aquest canvi:
✔️ Fomenta l’ús de transferències bancàries i pagaments digitals.
✔️ Porta un control estricte de la tresoreria per evitar errors en els mètodes de pagament. Podeu revisar les entrades al nostre bloc sobre la importància de fer la conciliació bancària i els beneficis que amb això podreu obtenir.
✔️ Assegureu-vos que tots els empleats estiguin informats de les noves limitacions.
-
Formar l’equip i comptar amb experts
L’èxit en l’adaptació a aquestes normatives depèn en gran part de la preparació de l’equip. Algunes accions recomanades són:
✔️ Fomentar a l’equip formacions periòdiques per actualitzar coneixements. Un equip preparat minimitzarà errors i millorarà l’eficiència operativa.
✔️ Comptar amb assessors fiscals i comptables especialitzats en la implementació d‟aquestes lleis.
-
Revisar i actualitzar els processos interns
L’adaptació a aquestes lleis no és només una qüestió tecnològica sinó també de procediments i coneixements. És recomanable:
✔️ Auditar per experts els processos actuals de facturació i gestió financera.
✔️ Implementar protocols interns per garantir la traçabilitat de les transaccions.
✔️ Establir mecanismes de control i supervisió per prevenir errors o incompliments.
Realitza proves abans de l’entrada en vigor de les normes per assegurar-te que tot funciona correctament, ajudant-te del teu assessor.
-
No esperar al darrer moment
Un dels errors més comuns en l’adaptació a noves normatives és deixar-ho per al final. Això pot provocar:
❌ Problemes tècnics i retards en la implementació.
❌ Risc de sancions per incompliment.
❌ Pèrdua d’eficiència a l’operativa diària.
Ens agradi o no, hi ha canvis que no podem obviar, ni tan sols ignorar, la Llei Crea i Creix i la Llei Antifrau són una realitat i suposaran canvis importants en la gestió empresarial. No obstant això, si s’afronten amb planificació, formació i tecnologia adequada, es poden convertir en una oportunitat per millorar l’eficiència i la transparència a l’empresa.
🔹 Anticipar-se és clau: No deixeu l’adaptació per a l’últim moment.
🔹 Envolta’t d’experts: Comptar amb assessors i un equip preparat garantirà el compliment normatiu.
🔹 Aposta per la digitalització: La factura electrònica i el programari comptable legal són imprescindibles.
La teva empresa ja està preparada per a aquests canvis? Si necessites assessorament, no dubtis a consultar professionals especialitzats.
Quedem a la vostra disposició per a qualsevol dubte o aclariment.
Thaïs Amor
Dep. Fiscal Contable
Deixeu un comentari