La formació dins l’empresa és clau per les organitzacions i també els que hi treballen. Sovint, genera dubtes tant pels empresaris i empresaris com els treballadors i treballadores, per aquest motiu, avui volem traslladar-vos informació que us pot ser útil.

 

La formació que organitza i proporciona l’empresa es considera part del temps de treball efectiu, de manera que les hores dedicades a aquesta no s’han de recuperar. A continuació, es detallen algunes consideracions importants sobre la formació en l’àmbit laboral:

Consideracions sobre la formació a l’empresa

  1. Formació obligatòria
    • Si la formació és obligatòria i està relacionada amb el lloc de treball o les necessitats de l’empresa, s’ha de considerar temps de treball efectiu. Això inclou la formació en prevenció de riscos laborals, l’actualització d’habilitats i coneixements tècnics específics del lloc.
  2. Convenis col·lectius
    • Molts convenis col·lectius estableixen disposicions específiques sobre la formació i poden fins i tot incloure el dret dels treballadors a un cert nombre d’hores de formació anual pagada. És important revisar el conveni col·lectiu aplicable al teu sector o empresa.
  3. Acords individuals
    • En alguns casos, pot haver-hi acords específics entre l’ocupador i els treballadors o els seus representants sobre com es gestionaran les hores de formació.

Legislació i normativa

  1. Estatut dels Treballadors
    • L’article 23 de l’Estatut dels Treballadors a Espanya estableix que els treballadors tenen dret a:
      • L’adaptació de la jornada ordinària per a l’assistència a cursos de formació professional.
      • La concessió dels permisos oportuns per a la formació o perfeccionament professional amb reserva del lloc de treball.
      • La formació organitzada per l’empresa durant la jornada laboral per a l’adaptació del treballador a les modificacions del lloc concret de treball anirà a càrrec de l’empresa, i el temps destinat a la formació es considerarà en tot cas temps de treball efectiu.
  1. Pla de formació
    • Les empreses solen desenvolupar plans de formació anuals en què s’inclouen les activitats formatives necessàries per millorar les competències i habilitats dels empleats. Aquestes activitats formatives es consideren part de la jornada laboral i no s’han de recuperar.

Formació fora de l’horari laboral

  1. Voluntària o no obligatòria
    • Si la formació es realitza fora de l’horari laboral i no és obligatòria, es considera un acord entre el treballador i l’empresa. En aquest cas, és important que ambdues parts acordin si el temps dedicat a la formació serà compensat d’alguna manera, com ara temps lliure addicional o retribució.
  2. Formació remunerada
    • Si la formació fora de l’horari laboral és requerida per l’empresa, ha de ser remunerada com a hores extraordinàries o compensada amb temps lliure equivalent.

En general, les hores dedicades a la formació proporcionada per l’empresa no s’han de recuperar, ja que es consideren temps de treball efectiu, però la realitat és que no sempre es considera així.

Això és especialment cert si la formació és obligatòria o necessària per al desenvolupament del lloc de treball. És recomanable revisar el conveni col·lectiu aplicable i qualsevol acord específic amb l’empresa per entendre plenament els drets i obligacions en relació amb la formació laboral.

Per assegurar-te que compleixes totes les normatives i entens correctament els teus drets, et recomanem que consultis amb un representant sindical, un assessor laboral o directament amb el departament de recursos humans de la teva empresa.

 

Per més informació poden consultar

 

Cristina Bordalba

cristina@roigiroig.com