CROWDFOUNDING

 

 

QUE ÉS?

 A dia d’avui, quan tenim en ment dur a terme un projecte personal o empresarial i no disposem del finançament necessari, solem recórrer a  la petició de subvencions públiques i a préstecs entre familiars o amb entitats bancaries, si és que aquestes ens ofereixen la possibilitat.

Tot i així, gràcies a Internet i al factor de la Globalització, cada vegada és més recurrent l’opció del micromecenatge, més conegut internacionalment com Crowdfunding.

Aquest, és defineix com una mecanisme de finançament col·lectiu, normalment online, per al desenvolupament de projectes, especialment de caire tecnològic.  Els diferents portals existents, permeten que els fundadors/ promotors del projecte publiquin el seu pla de negocis, posant-los en contacte així amb els possibles inversors; els quals en busca de rendiment, hi participaran com a  prestadors a canvi d’un tipus d’interès, o com socis capitalistes a  l’espera d’aconseguir participacions o beneficis de l’entitat.

Aquesta tècnica neix a mitjans dels anys 90 als Estats Units; amb la finalitat de poder recaptar a través de donacions els diners necessaris per tal de poder tur a terme una gira musical; i poc s’ha anat expandint arreu del territori,  com una forma més de finançament a tenir en compte. Normalment parlem de projectes amb un alt potencial, però també de caràcter arriscat, per tant la unió massiva d’inversors finançant els projectes amb petites inversions, en redueix el risc i en permet el desenvolupament.

COM FUNCIONA?

CROUDFOUNDING

 Tipus de Crowdfounding:

Tipus de Crowfounding

Plataformes Crowdfunding:

Durant els darrers anys, ha augmentat la quantitat de plataformes crowdfunding existents, oferint múltiples opcions en funció de quin sigui el nostre projecte a promocionar. Algunes de les més importants en són:

  • Kickstarter: per projectes relacionats amb la tecnologia.
  • Hatch a Dream: Especialitzada en projectes personals, des de causes socials a activitats col·lectives amb familiars o amics.
  • Verkami: D’origen català, orientada a la promoció d’artistes (escriptors, pintors, músics….)
  • Lánzanos: A part de l’opció d’aconseguir finançament, permet als promotors accedir a formació y ajuda d’experts professionals.
  • Indiegogo: El seu principal avantatge davant la resta, és que ens permet recollir el finançament obtingut, tot i no arribar a l’objectiu necessari.
  • Ulule: Plataforma líder a Europa, especialitzada en més de 16 categories de projectes.
  • Goteo.org: Especialitzada en projectes de caire social.

En qualsevol cas, si desitja ampliar la informació o necessita una reunió per obtenir un assessorament més concret, truqui’ns al 973 270 670.

Romina Josa Mirada

Departament Fiscal Comptable

romina@roigiroig.com